Ordinarie öppettider
Måndag – Torsdag: 09.30 – 17.30, Fredag: 09.30-17.00, Lördag: 11.00-14.00, Söndag: STÄNGT
Kontakta oss
Nygatan 43, 931 31 Skellefteå
Tel: 0910 – 73 95 00
E-post: privatresor@reseproducenten.com

Kuba 6 mars

0

Följ oss till spännande Kuba! Vi inleder resan i Havanna och reser sedan söderut mot Trinidad och nationalparken Topes de Collantes och avslutar vid nordkusten i Varadero med några lata dagar vid stranden av karibiska havet.
En spännande resa till ett mycket intressant land!

DAG 1      6/3
Avresa från Skellefteå på kvällen för övernattning på Arlanda.

DAG 2      7/3
Hotellet ordnar frukostpåsar att ta med, eftersom vi blir hämtade tidigt på morgonen för att flyga från Arlanda strax efter kl. 0600 till Amsterdam. Här finns möjlighet att inta en måltid innan vi strax efter kl. 1200 reser vidare direkt till Kuba/Havanna där vi landar strax efter kl. 1700 lokal tid. Efter att ha passerat pass och tullkontroll i Havanna möts vi av vår svensktalande lokalguide för transfer till vårt hotell och incheckning. För de som önskar går vi tillsammans till en närbelägen restaurang där det finns möjlighet att inta en lättare middag som avslutning på en lång dag.
Hotell: Inglaterra (inga måltider, förutom på flygningen mellan Amsterdam och Havanna)

DAG 3      8/3 Havanna
Efter frukost samlas vi för en rundtur till fots i gamla Havanna. Kubas huvudstad har en härlig, nästan magisk atmosfär. Staden är kanske mest känd för sina gamla amerikanska bilar och sina Havannacigarrer, men det finns så mycket mer. Kulturen och livsglädjen blomstrar i kontrasternas stad. Vi passerar bland annat Plaza de Armas, Old Square, San Francisco de Asís Square och Katedraltorget. Efter några timmars promenad intar vi en gemensam lunch på någon av de charmiga restaurangerna i gamla stan innan det är dags att fortsätta vår rundtur med ikoniska 50-tals bilar. I öppna cabrioleter åker vi längs hamnpromenaden El Malecon som sträcker sig 8 km längs kusten och är den naturliga mötesplatsen för alla nationaliteter. Vi åker genom diplomatkvarteren i Vedado, passerar Cristhophe Columbus kyrkogården och revolutionstorget innan vi är tillbaka på vårt hotell. Efter en stunds avkoppling går vi gemensamt till en närbelägen restaurang för vår välkomstmiddag. Hotell: Inglaterra (frukost, lunch, middag)

DAG 4      9/3 Havanna
Vi inleder dagen med att åka buss till den lilla byn San Francisco de Paula för att besöka Finca Vigía, ett av Ernest Hemingways många hem där han fick inspiration till att skriva ”Den gamle och havet”. Huset byggdes av ett franskt par 1886 och 1939 köptes det av författaren och hans tredje fru, Martha Gellhorn, som föll för huset och lyckades övertala sin man att köpa det. Huset fick namnet ”Finca Vigía” eller ”Lookout Farm”, på grund av den hänförande utsikten. Huset blev ett av Hemingways käraste hem och det var också under åren som han bodde här som han skrev sina mest berömda böcker, bland annat ”Den gamle och havet” som han senare fick nobelpris för. Inte långt från Finca Vigia ligger byn Cojimar där ”Den gamle och havet” utspelar sig. Vi äter gemensam lunch i byn innan det är dags att återvända mot Havanna. Längs vägen stannar vi för fotografering vid Christ of the Bay och La Cabaña Fortress. Innan mörkret faller träffas vi alla för ett par timmars salsalektion följd av gemensam middag. Senare under kvällen och natten kan vi fortsätta öva på våra nyvunna salsakunskaper när stadens alla dansklubbar slår upp sina portar.
Hotell : Inglaterra (frukost, lunch, middag)

DAG 5      10/3 Havanna
Vi har hela dagen på oss att fortsätta upptäcka Havanna. Sedan 1982 har Unesco listat delar av staden som ett skyddat världsarv. Den gamla stadsdelen, La Habana Vieja, engagerar, väcker känslor och förundran. Att bara sättas sig på en uteservering vid Parque Central och njuta av folklivet som passerar är en upplevelse i sig. Veteranbilarna som stånkar förbi, fler till antalet än moderna och nya bilar – allt en följd av den amerikanska handelsblockaden mot Kuba som infördes 1962. Att i långsam takt promenera hela Malecón är som att ta del av Havannas själ.
Hotell : Inglaterra (frukost)

DAG 6      11/3 Havanna – Playa Giron – Cienfuegos – Trinidad
Efter en tidig frukost checkar vi ut från vårt hotell och fortsätter med buss mot Kubas sydkust. Vi stannar till i Playa Giron och besöker museet till minne av Grisbuktsinvasionen. Det var här det misslyckade försöket att invadera Kuba av CIA-tränade exilkubaner skedde i april 1961. Trupperna landsattes i Grisbukten och stred under tre dagar tills de besegrades av Kubas armé och milistrupper.
Vi fortsätter sedan mot den magiskt charmiga lilla staden Cienfuegos där vi inleder vår vistelse med ett studiebesök på en cigarrfabrik där vi ser hela tillverkningsprocessen. Efter lunch i stadens centrum fortsätter vi längs kusten i provinsen Sancti Spiritus på centrala Kuba mot den av UNESCO världsarvsmärkta staden Trinidad. Vid ankomst visas vi till vår inkvartering för de kommande två nätterna som sker i så kallade Casa Particulares, en form av ”hemma hos” boende på Kuba. Det är vanligt att familjer hyr ut ett rum, hela hus och ibland hela kvarter. Fördelarna med privatinackordering är att man kommer kubanerna in på livet, och ger även kubanerna möjlighet att komma utlänningar nära i motsvarande grad. Under eftermiddagen fortsätter vi tillsammans med vår guide att utforska de vindlande gränderna i den vackra staden. Det är ett enkelt och trevligt nöje att promenera runt på de kullerstensklädda gatorna bland världsarvsmärkta kolonialhus och betrakta vardagslivet. Det finns många marknader som säljer hantverk, mindre musikinstrument och virkade spetsar. På kvällarna samlas man gärna vid Casa de la Musica för att lyssna på musik och dansa. Vi ses därför på torget och inleder kvällen med en romprovning innan vi äter gemensam middag.
Boende : Casa Particular. (frukost, lunch, middag)

DAG 7      12/3 Topes de Collantes
Efter frukost tar vår buss oss upp till nationalparken Topes de Collantes, där vi vandrar i regnskogen och upplever unika miljöer. Efter några kilometers vandring kommer vi fram till vattenfallet El Rocio i Parque Guanayara, en upplevelse vi sent ska glömma. Längs vägen ser vi också kaffeplantager och traditionella bondbostäder i nationalparken. Vår guide berättar under promenaden en hel del om regionens flora och fauna. Vi avslutar vandringen med gemensam lunch innan vi återvänder med buss till Trinidad. På kvällen rekommenderar vi att ni äter middag hemma hos era värdar för att lära känna Kuba på riktigt.
Boende : Casa Particular. (frukost, lunch)

DAG 8      13/3 Trinidad – Varadero
Idag korsar vi än en gång Kuba på vår resa tillbaka mot nordkusten. Vi åker genom Valle de los Ingenios, även den förklarad som världskulturarv av UNESCO. Området präglas av små lugna städer, där de kreativa egenskaperna hos lokalbefolkning har bidragit till att bevara de viktigaste värdena från förr. Naturligtvis stannar vi även vid Manaca-Iznaga-tornet, från vilket man kan se hela Valle de los Ingenios, Vid lunch är vi framme i Santa Clara, en av den kubanska revolutionens viktigaste städer. Här stod ett avgörande slag mot diktatorn Fulgencio Batista 1958.
På Plaza de la Revolucución står en kolossal staty av den mytomspunne Che Guevara vars mausoleum ligger på baksidan. Vi besöker mausoleet och det bjuds på en rejäl dos revolutionshistoria i museet intill. Under eftermiddagen beger vi oss mot dagen slutmål, Varadero. Här väntar ett par dagars avkoppling med sol, bad och härliga promenader längs de långa sandstränderna.
Hotell: Blau Varadero Hotel. (frukost, lunch, middag)

DAG 9-12      14-17/3 Varadero
Avkoppling på stranden vid Karibiska havet. Njut av värmen, solen, stranden och havet. Till Varadero lockas majoriteten av de närmare tre miljoner turister som reser till Kuba varje år. Ändå känns stranden intim och romantisk, då den sträcker sig över 20 kilometer.
Låg- som högsäsong är det alltid lätt att hitta en öde sträcka av stranden att breda ut sig på, utan att se andra människor på långt håll. Hit reser även många kubaner på dagsutflykter under helgerna. Ibland har man turen att hamna mitt i en fest på stranden där kubanerna släpper loss och dansar salsa och dricker rom.
Hotell: Blau Varadero Hotel. (frukost, lunch, middag)

DAG 13      18/3 Hemresa
Efter frukost har vi ledig tid fram till det att bussen tar oss till flygplatsen för vår hemresa. Flyget avgår på kvällen.

DAG 14      19/3
Vi mellanlandar denna gång i Paris mitt på dagen och åker vidare till Arlanda där vi tar kvällsflyget till Skellefteå.

Hotell
En natt Good Morning Hotel, Arlanda
Fyra nätter Hotel Inglaterra, Havanna
Två nätter Casa Particular, Trinidad
Fem nätter Blau Hotel, Varadero

Pris per person:
Del i dubbelrum: 34 700 :-
Enkelrumstillägg: 3 500: –
Med reservation för eventuella ändrade transportkostnader
samt skatte-, tull-, avgifts- och valutaförändringar

Valfria tillägg per person:
Avbeställningsskydd: 6% av resans pris
Kompletterande reseförsäkring: 650: –

Ingår ej i priset:
* Måltider och aktiviteter på egen hand
* Dryck under måltiderna
* Dricks ca 40 USD/person
* Visum ca 275:-/person

I priset ingår:
Reguljärflyg i ekonomiklass, t/r Skellefteå-Havanna
Del i dubbelrum, alla utrustade med eget badrum, luftkonditionering, minibar och safety box (i Havanna och Varadero)
Alla transfers enligt programmet i luftkonditionerad buss
Svensktalande guide
Samtliga gemensamma måltider i programmet (11 frukost, 8 lunch, 8 middagar, måltider ombord på flygningar från Arlanda)
Vatten ombord på alla busstransfers
Färdledare från Arlanda

Teknisk arrangör: Trackers

Reseproducenten förbehåller sig rätten att ställa in resan vid färre deltagare än 20 personer per den 22/11

Skriv ut
Dela med dig