Ordinarie öppettider:
Måndag – Torsdag: 09.30-17.30. Fredag: 09.30-17.00 Lördag: 11.00-14.00 Söndag: STÄNGT

Klaipeda och Visby 4-7 maj

0

Två pärlor vid havet..
Klaipeda är hav, stränder, kullerstenar, kaféer och restauranger. Här finns en alldeles unik natur med sanddyner höga som femvåningshus. Denna prisvärda litauiska pärla är en väl bevarad hemlighet. Under kryssningen gör vi också strandhugg på favoritön Gotland och en utflykt till Fårö.

Dag 1       4/5
Avresa med Arctic Bus tidig morgon, ca 04,00 mot Stockholm. Under resan stannar vi för fika och matstopp på vackra platser längst kusten. Framme tidig eftermiddag så parkerar vi bussen men tar med chauffören ombord på Birka Cruises där vi möts av en härlig stämning på soldäck medan vi sakta seglar ut från Stockholm. Under Captain’s cocktail presenterar befälhavaren flera ur personalen som kommer att ta hand om oss under kryssningen. Snart är det dags för att njuta av en god trerätters välkomstmiddag. Fartyget bjuder på
underhållning med deras proffsiga nöjesvärdar. [M]

Dag 2      5/5
Vi vaknar upp i Klaipeda på Litauens kust. Fartyget ligger ett stenkast från centrum och gamla stan med sina kullerstensgator, torg och kanalen som är kantad av restauranger och kaféer. Vi börjar dagens äventyr med en guidad stadsvandring på kullerstensgatorna i Klaipedas gamla stadsdel. På Teatertorget samsas torgstånden med statyn av den blyga flickan Ännchen von Tharau, som omgärdas av nästan lika mycket mystik som Mona Lisa.
Vi åker vidare mot kuststaden Palanga, kurorten från slutet av 1800-talet som idag är Litauens sommarhuvudstad. Här ligger en av de vackraste parkerna i landet, den botaniska trädgården med 200 olika arter träd och buskar. Vi promenerar genom parken till Palangas palats som adelsfamiljen Tiskevicius lät bygga 1897. Litauens kust är känd som ”Bärnstenskusten” med en lång tradition av handel med bärnsten. Palangas palats inrymmer ett bärnstensmuseum med en av de största samlingarna av bärnsten i världen. I de femton salarna får vi lära oss hur bärnstenen bildas och formas, bärnstenens historia, vackra smycken och de mest unika stenarna – den största väger 3 524 gram.
Vi avslutar besöket i Palanga på huvudgatan som går ned till den 470 meter långa piren och stranden med vackra sanddyner. Gatan är ett populärt ställe att flanera på under sommaren med caféer, butiker och barer. Här kan du flanera en stund på egen hand och kanske ta något att äta.
På kvällen väntar en härlig trerättersmiddag medan vi sakta lämnar Klaipeda för denna gång. [F, M]

Dag 3     6/5
Efter frukosten lägger vi till i världsarvstaden Visby. Dagen bjuder på vacker natur med vindpinad tallskog, hedmarker och myrar, ståtliga raukar, långa sandstränder, och kanske en och annan kändis, Fårö lär nämligen vara är ett av Sveriges kändistätaste områden. Man får känslan av att vara på en helt annan planet när vi ser fältet av ståtliga stenformationer på Sveriges största raukområde, Digerhuvud och Langhammars. Här finns hundratals kolosser – de högsta är åtta meter – på en 3,5 km lång kuststräcka. Vi får också möjlighet att se de mäktiga raukarna på nära håll.
Vi fortsätter genom det karga landskapet mot östra kusten och besöker populära Sudersand, vars strand som i en omröstning i DN valdes till världens näst bästa. Här kan du promenera i den mjuka sanden och kanske doppa tårna i havet.
Färden går vidare på mindre och slingriga vägar förbi strandhagar där vi ser de typiska gutefåren. Vi stannar till vid Fårö kyrka som ligger vackert på en liten höjd med utsikt mot viken. Fårö har under lång tid lockat konstnärer och artister just för sitt speciella ljus och landskap. Mästerregissören Ingmar Bergman bodde på Fårö i 40 år och många av hans filmer spelades in här. På kyrkogården vilar han tillsammans med sin Ingrid och vid kyrkan finns idag ett Bergman-museum.
Tillbaka ombord slår vi oss ned för att njuta av en sista middag tillsammans för denna gång. [F, M]

Dag 4     7/5
Idag kan du smälta alla intryck, delta i aktiviteterna ombord, passa på att shoppa till sjöpriser, koppla av på soldäck eller unna dig en härlig behandling på fartygets fina spa-anläggning. Här kan vi ta det lugnt en stund i deras utomhusjacuzzi med härlig utsikt över Stockholms skärgård och inloppet till Stockholm innan vi är tillbaka vid Stadsgårdskajen igen vid 14-tiden. Många upplevelser rikare.
Bussen står parkerad i närheten av fartyget och vår chaufför kör oss lugnt och tryggt upp till Skellefteå igen. Vi stannar och äter middag i Sundsvallstrakten. [F, Brunch]

Hytter:
Seafront komfort: Bekväma och välutrustade hytter i klassisk, maritim stil. Du bor högre upp i fartyget med fin havsutsikt. 1-2 bäddar. 10,2 kvm
Seaview Standard: Bra alternativ för dig som vill ha en bekväm och praktisk hytt med stort fönster och havsutsikt. 1-4 bäddar. 8,4 kvm
Cabin Standard: Insideshytt, när du vill bo bekvämt och samtidigt ha nära till allt det roliga ombord! 1-2 bäddar. 8,4 kvm

Pris per person: 
Del i hytt, Cabin Standard: 7 990:-
Enkelrumstillägg: från 2600:-/beroende på vald hyttkategori
Det finns även möjlighet att bo 4 personer i en hytt. Kontakta oss för priser! 

Uppgradering av hytt: 
Seafront komfort: 1 400:-/person
Seaview Standard: 1 050:-/person

Valfria tillägg per person:
Avbeställningsskydd: 6% av resans pris
Kompletterande reseförsäkring
Dricks på plats

 I priset ingår:

  • Buss Skellefteå-Stadsgårdskajen tur & retur
  • 3 övernattningar i vald hyttkategori inkl. frukost och middag
  • Brunch dag 4
  • Alla transporter och 2 utflykter enligt program
  • Underhållning och aktiviteter på kvällen
  • Guider (engelsktalande)
  • Färdledare hela vägen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv ut
Dela med dig