Ordinarie öppettider:
Måndag – Torsdag: 09.30-17.30. Fredag: 09.30-17.00 Lördag: 11.00-14.00 Söndag: STÄNGT

Vildmarksvägen 9 juni

0

Den mest spektakulära delen av vägen går över Stekenjokkplatån och är enbart öppen från början av juni till mitten av oktober. Resten av året är snömängden för stor och vanligtvis kan man åka skidor fram till midsommar. När vägen öppnar i juni är det inte ovanligt att snödjupet vid sidan av vägen är flera meter och man har uppmätt snödjup upp till 6 meter. Vildmarksvägen över Stekenjokkplatån är en av få platser där det är möjligt att fjällvandra med bil.
Välkommen till Vildmarksvägen – ett riktigt paradis för de som söker stillhet, tystnad och är naturälskare och friluftsmänniskor!

Dag 1      9/6
Kl. 7.00 är det avresa från Folkparken i Skellefteå. Vi åker förbi Skellefteå Busstation & stadshotellet för upphämtning. Vi stannar längs den vackra Vindelälven för kaffe och fika. Sedan fortsätter vi mot Vilhelmina där vi intar dagens lunch på hotellet. Efter lunchen kommer ni att få möjlighet att besöka Vilhelmina Kyrkstad som ligger beläget en promenad bort. Vilhelmina kyrkstad har anor från svunnen tid. I det pittoreska området finns även hembygdsmuseum, hantverkshus, samegalleri, konstateljé och lanthandel.
Efter detta stop är det dags att bege sig med buss mot Trappeforsen för att se den porlande forsens olika trappsteg. Trappstegsforsen är ett vattenfall formad till en trappa där Kultsjöns vatten kastas utför i imponerade
kaskader. Detta är ett måste stopp längs Vildmarksvägen och kanske ett av Sveriges mest fotograferade vattenfall. Fatmomakke är nästa resmål, där en guide kommer att berätta om platsen. Fatmomakke Kyrkstad är den mest framträdande samiska kyrkstaden i Sverige. Platsen har haft, och har fortfarande en stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i Norrlands inland. Här passar vi även på att fika innan vi beger oss mot dagens sista stopp som är Saxnäsgården och där kommer ni att få äta middag och sedan övernatta och vila upp er inför morgondagens äventyr. Middagen serveras i restaurangen på Saxnäsgården kl. 19.00.

Dag 2      10/6
Efter frukost åker vi med bussen mot Norgefarargården där vi får en guidad tur i omgivningen. För de fjällbönder som skulle till handelsplatserna Kroken och Mosjöen i Norge blev gården en naturlig anhalt med logi för bönderna och deras hästar. Här finns en stallbutik med försäljning av hantverk, presenter, souvenirer, naturprodukter, röding och öring. Efter detta åker vi mot den högsta punkten i  området, som ligger  uppe på Stekenjokks-platån 876 m.ö.h för att inspektera snödjupet. Lunchen äter vi på PilgrimsHotellet med vyer över fjällsjön Kvarnbergsvattnet. Vi kommer att göra stopp på Bränna gård i Häggnäset med milsvid utsikt längs Vattudalens stränder, här tillverkas bruksföremål för hand i stengods samt en och annan figur i form av ripa, björn, älg och häst. På eftermiddagen kommer vi att stanna till vid Hälsingåfallet för att se utsikten, ett vattenfall på 42 meters höjd. Här ta vi även en kopp kaffe med fika. På aftonsidan runt anländer vi till boendet för natten som är Hotell Nordica Strömsund. Och här äter vi såklart även middag.
På aftonsidan runt anländer vi till boendet för natten som är Hotell Nordica Strömsund. Och här äter vi såklart även middag.19.30 Serveras middagen på hotellet.

Dag 3      11/6
Första etappen går mot Strömsund innan vi styr kosan mot Ivars Bilmuseum. Ivars Bilmuseum i Hoting erbjuder sina besökare en av Europas förnämsta samlingar av veteranbilar. Efter detta blir det god lunch på hotellet i Dorotea innan vi åker mot Torvsjö kvarnar för en härlig guidning, Torvsjö by ligger mitt mellan Åsele och Vilhelmina. Byn är byggd längs Skarpsjöbäcken som mynnar ut i Torvsjön. Här finns en mycket märklig anläggning med skvaltkvarnar, tröskverk, såg, Elver och en mängd andra byggnationer. Allt uppfört helt med handkraft av de finurliga och driftiga bönderna i byn under slutet av 1800- och början av 1900-talet. Vår sista anhalt på denna härliga rundresa blir på Restaurang Ansia där vi äter en gemensam middag innan avfärd mot Skellefteå.

Hotell:
Saxnäsgården
Hotell Nordica

Pris per person:
Del i dubbelrum: 3 925:-
Enkelrumstillägg: 650:-

Valfria tillägg per person:
Avbeställningsskydd: 6% av resans pris

I priset ingår:

  • Buss
  • 2 hotellövernattningar inkl. frukost och middag
  • Aktiviter och inträden
  • Alla transporter och utflykter enligt program
  • Lokala guider
  • Tre luncher

 

 

 

 

 

 

Skriv ut
Dela med dig